Wanhamäen Talli

Wanhamäen talli tänä päivänä

 

Wanhamäen talli on Suomen Ratsastajainliiton hyväksymä ratsastuskoulu. Tällä hetkellä tallissa asustaa vaihtelevasti n. 15 opetuskäytössä olevaa hevosta ja ponia, näiden lisäksi tallissa asustaa ratsastuskoulun asiakkaiden omia hevosia ja poneja. Opetushevoset ja -ponit tarhaavat mahdollisimman paljon talviaikaan ja kesäaikaan laiduntavat laumoissa, jolloin ne pääsevät toteuttamaan lajityypillistä käyttäytymistään. Tallilla on useampi tallirakennus, pienemmässä tallissa asuvat pääsääntöisesti tallin opetusponit, isommassa tallissa opetushevoset sekä osa yksityishevosista, näiden lisäksi on käytössä tilavia ulkokarsinoita junavaunuissa, esimerkiksi vieraileville hevosille. 

Tallilla on käytössä iso 20mx60m maneesi ja 22mx58m ratsastuskoulukenttä, sekä iso 50mx70m kilpailu- ja valmennuskenttä, joka on SuoVaRin omistuksessa. Lisäksi tallilta lähtee myös maastoreittejä, kesäisin on käytössä ”maastoestepuisto” hevosten laitumissa, maastoesteistä osa on siirrettäviä ja se mahdollistaa niiden hyppäämisen myös talviaikaan maneesissa. 

Ratsastustunteja pidetään arki-iltaisin sekä lauantaisin. Loma-aikoina pyörivät suositut ratsastusleirit. Viikonloppuleirejä ja-kursseja pidetään tilauksesta vähintään kuuden hengen ryhmille. Tallilla järjestetään kuukausittain ratsastuskilpailuita ja ulkopuolisia valmentajia vierailee myös säännöllisesti.

Vanhamäen tallin historia

 

Vanhamäen talli aloitti toimintansa vuonna 1998, jolloin Vanhamäen vanhasta viljakuivaamosta rakennettiin tallitilat kuudelle hevoselle.

Ensimmäinen hevonen oli ostettu jo pari vuotta aiemmin ja haettu tilan lemmikiksi Siilinjärveltä. Kyseessä oli suomenhevostamma O.P.Tuisku, joka työhevostaustaisena ja hellyttävänä hevosena toimittikin yleishevosen virkaa Vanhamäellä aina eläkeikäänsä saakka. Varsoipa tammamamma yhden varsankin tuona aikana. Hevosmäärä kasvoi tarpeen mukaan ja tallitiloja laajennettiin vuosien varrella. 

Maneesi Vanhamäelle rakennettiin vuonna 2004. Halli on täysimittainen (20×60) ja sen toiseen päähän nousi vuonna 2006 hulppea monitoimitila, jota kutsutaan Syke-taloksi.

Vuonna 2012 hevosmäärän yhä kasvaessa valmistui käyttöön toinen tallirakennus, jossa on 9 karsinaa.

Vanhamäen Talli yksityistettiin ja tehtiin liikkeenluovutus  2021 vuoden alusta, Yrittäjäksi tuli Anne-Leena Pellikka ja yhteistyö Wanhan Koulun Tallin kanssa alkoi. Nimi muutettiin Wanhamäen Talliksi.