Turvallisuusasiakirja

Wanhan Koulun Talli

Vesannontie 1791

72600 Keitele

alpellik@hotmail.com

Tallin vastuuhenkilöt:
Anne-Leena Pellikka 044 507 6111 (talliyrittäjä) EA1 ja Juho Nuutinen 044-5417321

Ohjeet hätätilanteessa:
Arvioi tilanne
Soita tarvittaessa hätänumeroon 112
Kerro mitä on tapahtunut
Kerro tallin tarkka sijainti
Vastaa kysymyksiin
Toimi annettujen ohjeiden mukaisesti
Lopeta puhelu vasta saatuasi luvan
Soita Annelle, jos et saa kiinni, niin Juholle.

Tarpeellisia puhelinnumeroita:
Eläinlääkärit: Pielavesi 017 273 2571
Keitele  044 7499 405       Vesanto 0400 272  412

Traktoriapu: Hannu Pellikka 0400 681 822

Ajo-ohjeet:
Keiteleeltä Vesannolle päin 18,34km. Käänny vasemalle Wanhan Koulun Tallin pihaan.
Vesannolta Kuopioon päin 8,85km. Käänny vasemmalle Keiteleentielle. Jatka 6,53km. Käänny oikealle Wanhan Koulun Tallin pihaan.

Jauhesammuttimet:
Uudessa tallissa rehu / tekninen tila (sähkökaapin vieressä)
Leirituvassa käytävässä (ulko-ovesta tultaessa vasemmalla)
Sammutuspeite keittiössä

Ensiapulaukut:
Satulahuoneen pystykaapissa ensiapulaukku ja hevosille ensiapupakki

Vesipisteet:
Isossa tallissa kolme vesipistettä: pesupaikalla, tallissa ladon puoleisen seinän vieressäja ulkona pääovien vasemmalla puolella. Yksi vesipiste päärakennuksen ulkoseinässä, keittiön puoleisessa päädyssä.
Yksi vesipiste maneesin seinässä ulkopuolella, kentän ja maneesin välissä.

Poistumistiet:
Uudessa tallissa isot päätyovet. Pikkutallissa kolme poistumistietä. Leirituvassa kaksi uloskäyntiä, avautuvat ikkunat ja jälkiheijastavat poistumisopasteet.

Tulipalon uhatessa hevoset siirretään ratsastuskentälle. Tallin hevosilla pidetään aina päitset päässä tallissa (pehmusteet hankaavilla kohdilla).

Palotarkastus tehty 15.07.2010

Toimitilat:
Leiriläisten majoitus päärakennuksen oikeanpuoleisessa päädyssä.

Uusi talli on rakennettu v. 2007. Pikkutalli on peruskorjattu v. 2005. Uudessa tallissa on kahdeksan karsinapaikkaa ja pesupaikka. Pikkutallissa on kolme karsinapaikkaa ja kaksi pihattoa. Lisäksi kaksi siirtotallia joissa yhteensä 4 karsinapaikkaa.

Maantien läheisyydestä johtuen erityistä huomiota kiinnitetty tarhojen kuntoon (paimenlanka / lauta). Piha-alueiden kunnostuksesta pyritään pitämään huolta. Väljät kulkutiet. Ratsastuskentälle ja maneesiin pääsee pelastuskalustolla. Lisävalaistus. Hiekoitus kulkuteillä liukkaalla kelillä.

Varustehuone:
Varusteet nimetyillä paikoilla. Harjat tallissa omilla nimetyillä paikoilla. Mahdollisista viallisista / puutteellisista varusteista ehdottomasti ilmoitettava henkilökunnalle. Ratsastajien ja yksityisten hevosten varusteita voi säilyttää tallilla rajoitetusti. Jokaiselle varattu yksi kaappi. Lisäksi yksi varustelaatikko / -arkku, harjapakki ja hevosen oveen mahtuvat tavarat (talvella vain välttämättömimmät loimet). Muu ylimääräinen säilytettävä kotona.

Tallityövälineet:
Talikot, hangot, lapiot yms. uuden tallin ladossa niille merkityillä paikoilla. Kottikärryjen säilytys niiden omalla “parkkipaikalla” (merkitty).

Wanhan Koulun Tallin piha-alue / pysäköinti:
Tallialueen pysäköinti merkitty. Talojen edustalla olevat piha-alueet ovat omistajien omassa käytössä. Pihapiirissä olevan keltaisen talon piha-alue on yksityinen! Kulku pysäköintialueelta tallille jalan merkittyä reittiä pitkin.

Yrityksen toimenkuva:
Ohjattua tuntitoimintaa, karsinapaikkoja yksityisille, valmennustunteja este- ja kouluratsastuksessa, ratsastusretkiä ja -vaelluksia maastossa, oman ratsastusseuran kilpailutoiminta. Tuntikäytössä 10 opetushevosta ja -ponia. Hiekka / kivituhkakentän koko 40mx60m (aidattu ja valaistu). 2012 valmistunut silttihiekkapohjainen maneesi. Ratsastustunneilla 4-6 ratsukkoa. Maastoryhmissä n. 4 ratsukkoa, maastoon tarvittaessa taluttajat / avustajat. Maastoon varattu erilliset tiet / polut.

Muuta huomioitavaa:
Tallilla vastuu- ja satunnaisratsastajavakuutus. Vakituisilla ratsastajilla oltava joko SRL:n jäsenyys, tai lunastettava green card (vakuutus tätä kautta). Ratsastajilla ohjeelliset painorajat. Lapset ohjaajan valvonnassa 30 min. ennen ja 30 min. jälkeen ratsastustunnin, muuten huoltajiensa valvonnassa.

Ojeita tallilla liikkujille
Tallissa / tallialueella ei pidä juosta tai huutaa, hevoset voivat säikähtää. Vältä myös tulemista liian lähelle esim. sateenvarjon tai lastenvaunujen kanssa.

Älä mene hevosten karsinoihin / tarhoihin ilman lupaa. Tarhojen aidat ovat sähköistetyt, älä koske niihin.

Hevosia ei saa ruokkia, eikä niille saa antaa makupaloja ilman lupaa.

Jos tuot omia lemmikkejä tallialueelle, kysy henkilökunnalta tähän etukäteen lupa. Koirat ehdottomasti kytkettyinä!

Jos tuot mukanasi pieniä lapsia, huolehdi etteivät he joudu liian lähelle hevosia, opasta lapset toimimaan ohjeiden mukaan.

Ratsastuskentälle  ja maneesiin meno ilman lupaa kielletty, kun kentällä hevosia.

Tupakointi kielletty tallialueella.

Älä aja autoasi tallin pihaan tuodessasi tai noutaessasi ihmisiä vaan pysäköintialueelle.

Noudata näitä ohjeita sekä tallilla sinulle annettuja ohjeita, turvallisuus on kaikkien yhteinen asia!

Ohjeita ratsastajille:
Noudata saamiasi ohjeita. Tiedosta ratsastukseen liittyvät riskit. Ratsastuspalveluntarjoaja on vastuussa siitä, että palvelu on turvallinen.

Ilmoita etukäteen henkilökunnalle mahdollisista sairauksista ja allergioista. Näin henkilökunta voi varautua asiaan ja tarvittaessa muokata ohjelmaa sopivaksi. Ole rehellinen ratsastustaidoistasi. Ratsastuskypärä on pakollinen, oman ratsastuskypärän hankintaa suositellaan, turvakypärän voi lainata tallilta, mutta oma kypärä sopii aina parhaiten.

Housujen tulisi olla joustavat eikä niissä tulisi olla saumoja reisien sisäpuolella. Pukeutumisessa kannattaa huomioida sääolosuhteet (pakkaset). Kengissä on oltava kannat jolloin jalka ei luiskahda jalustimen läpi. Vaatteissa ei saa olla mitään mikä voisi tarttua, kiristyä tai jäädä kiinni esim. pudotessa. Kauluri sopii ratsastukseen, kaulahuivi ei. Pidä pitkät hiukset sidottuina. Purukumi suussa ratsastaminen kielletty. Turvaliivin hankintaa suositellaan.

Keskity ratsastukseen ja kuuntele tarkasti ohjaajan neuvoa. Katso aina kulkusuuntaan. Säilytä aina “hevosen mittainen” turvaväli edellä tai vierellä kulkevaan ratsukkoon. Jos ratsastat liian lähellä, saattaa edellä oleva hevonen ärsyyntyä ja potkaista. Älä myöskään ratsasta toisen ratsukon vierelle, se saattaa laukaista hevosissa kilpailuvietin. Vastaantulevat ratsukot väistetään aina oikealta niin, että ratsastajien vasemmat kädet kohtaavat. Opettele erottamaan oikea ja vasen. Pidä ohjat pitkinäkin niin, että saat ne tarvittaessa helposti lyhyiksi. Jos putoat satulasta, irrota ohjista. Älä jää raahautumaan hevosen mukaan. Aidatulla alueella hevosen saa suhteellisen helposti kiinni. Jos joku muu putoaa hevosen selästä, pysy rauhallisena. Pysäytä hevonen ja rauhoita sitä. Odota ohjaajan ohjeita. Älä huuda vaikka säikähtäisit, hevoset saattavat pillastua kovista äänistä.

Päihteiden käyttö kielletty kaikissa tilanteissa tallialueella sekä hevosia käsiteltäessä että ratsastaessa.

Ohjaajalla on oikeus olosuhteiden muuttuessa vaihtaa ratsastuspaikkaa, keskeyttää toiminto tai poistaa turvallisuusriskin aiheuttava asiakas tunnilta.Mikäli asiakas ohjeidenvastaisella toiminnallaan aiheuttaa tunnilta tai toiminnosta poistamisen, ei yritys korvaa käyttämättä jäänyttä tuotetta asiakkaalle.

Tallilla liikkumista tulee vältää ruokinta-aikoina ja klo. 21.00-07.00 välisenä aikana. Ilmoita henkilökunnalle, jos joudut liikkumaan tallilla ko. aikoina, esimerkiksi kilpailumatkalta palatessasi.

Hevosen hoitaminen karsinassa:
Pyydä henkilökunnalta lupa, ennenkuin menet hevosen karsinaan. Huolehdi, että olet pukeutunut asianmukaisiin jalkineisiin. Hevosia ei hoideta pikkukengissä tai sandaaleissa. Suunnittele aina etukäteen mitä hoitotoimenpiteitä teet ja varaa tarvittavat välineet karsinan eteen. Ennen hoitotoimenpiteiden aloittamista kytke hevonen kiinni riimunnarusta karsinaan vetosolmulla. Älä koskaan kytke hevosta kiinni kuolainrenkaasta. Kiinni kytkettyä hevosta ei koskaan saaa jättää ilman valvontaa. Karsinassa saa olla vain yksi henkilö kerrallaan, poikkeuksena opetustilanteet. Suorita hoitotoimenpiteet rauhallisesti mutta jämäkästi, pyydä tarvittaessa apua. Erityistaitoja vaativiin hoitotoimenpiteisiin esim. harjan nyppimiseen pitää ehdottomasti olla tallin henkilökunnan tai hevosen omistajan lupa. Ratsastustunnin jälkeen, kun olet saanut tarvittavat hoitotoimenpiteet suoritettua, päästä hevonen irti karsinaan ja palauta tarvitsemasi välineet takaisin niiden omille paikoilleen ja siivoa jälkesi.

Hevosen hoitaminen käytävällä / pesupaikalla:
Pesupaikka on tarkoitettu ensisijaisesti hevosten pesua varten. Huolehdi, että olet pukeutunut asianmukaisiin jalkineisiin. Hevosia ei hoideta pikkukengissä tai sandaaleissa. Pyydä tallin henkilökunnalta lupa ennenkuin viet hevosen pesupaikalle. Suunnittele aina etukäteen mitä hoitotoimenpiteitä teet ja varaa tarvittavat välineet pesupaikan läheisyyteen. Erityistaitoja vaativiin lääkinnällisiin toimenpiteisiin, kuten haavojen hoitoon, pitää ehdottomasti olla tallin henkilökunnan tai hevosen omistajan lupa. Kun olet saanut tarvittavat hoitotoimenpiteet suoritettua, vie hevonen karsinaan, palauta tarvitsemasi välineet niiden omille paikoilleen ja siivoa jälkesi. Poista hevosesi jätökset pesupaikalta / käytävältä lantalaan. Käytävällä hevoset kytketään kiinni siihen tarkoitettuille paikoille.

Hevosen taluttamiseen liittyviä ohjeita:
Taluttajan tulee olla pukeutuneena turvallisiin jalkineisiin, myös hanskojen ja kypärän käyttö on suositeltavaa. Suunnittele aina reitti, jota pitkin talutat hevosta. Hevosta talutetaan aina sen vasemmalta puolelta. Taluttaessa hevosella tulee olla aina päässään päiset ja tarvittaessa talutuskuolaimet tai suitset. Taluttaessa tulee AINA käyttää riimunnarua tai liinaa. Mahdollisesti tallilla olevien varsojen taluttamisesta huolehtii tallin henkilökunta tai varsojen omistajat.

Ratsastusseuran kilpailupäivästä:
Kilpailupäivinä paikalla koulutettu ensiapuhenkilökunta. Kilpailuista tehdään suullinen ilmoitus kunnan terveyskeskukseen. Ratsukot ja yleisö ohjataan kyltein eripuolille tallialuetta. Kilpailukentälle meno ilman lupaa muilta kielletty, paitsi ratahenkilökunnalta. Verryttely aina valvotuissa olosuhteissa ryhmittäin.